Zdrava prehrana

Izbira pravih živil je ključna za ohranjanje zdravja. Uravnoteženo prehrano ponazarja piramida zdrave prehrane. Vsakodnevno si moramo zagotoviti vse potrebne hranilne snovi: ogljikove hidrate, maščobe, beljakovine, vitamine, minerale in vodo. Velik pomen ima tudi zadosten vnos vlaknin, ki dajejo večji občutek sitosti, vežejo nase toksine v črevesju ter izboljšujejo prebavo. Med ogljikovimi hidrati izbiramo živila iz polnovrednih žitaric in poskušamo zmanjšati vnos enostavnih sladkorjev. Izbiramo torej živila z nizkim glikemijskim indeksom, ki po zaužitju ne povzročajo hitrega porasta krvnega sladkorja in posledično inzulina v krvi, dajejo daljši občutek sitosti in manj utrujenosti po obroku. Med beljakovinskimi živili izbiramo pusto meso, ribe, stročnice. Pri izbiri maščob imajo prednost olja, ki so rastlinskega izvora, izogibamo se živalskim maščobam. Pri pripravi hrane se tudi olja dodajajo v majhnih količinah ( po žličkah ), saj so izjemno kalorična. Pomembna skupina živil so mleko in mlečni izdelki, ki naj bodo iz posnetega mleka, smetani se je dobro odreči. Zelenjava je zelo priporočljiva, saj je vir vitaminov, mineralov, antioksidantov in vlaknin, je nizkoenergetska in dobro nasitna. Sadje se vsekakor priporoča zaradi vsebnosti zaščitnih snovi, zavedati pa se moramo, da ima sladko sadje zelo visok glikemijski indeks. Sladice bi smeli uživati le v zelo majhnih količinah. Pomembno je pitje zadostne količine vode, do 2 litra na dan. Ustrezen način priprave hrane je kuhanje in dušenje v pari, odsvetujemo peko in cvrtje.

Pri težavah s prehranjevanjem, vzdrževanjem telesne teže, debelostjo, motnjah hranjenja v smislu anoreksije ipd., se obrnite po nasvet na zdravnika ali diplomirano medicinsko sestro.