Ateroskleroza - patogenetski proces na arterijskem ožilju

Ateroskleroza je proces, ki poteka v žilni steni arterij in privede do postopne zožitve svetline žile, lahko celo do njene popolne zamašitve. Gre za vnetni proces v žilni steni, pri katerem se odlagajo holesterol in drugi lipidi v intimi mediji (srednji sloj žilne stene) in povzročajo nastanek t.i. aterosklerotičnih plakov (oblog). Dejavniki, ki ta proces pospešujejo so kajenje, debelost, povišan krvni sladkor, motnje v presnovi maščob - holesterola, LDL, VLDL in trigliceridov v krvi, vnetni procesi v telesu.

Zožitev koronarnih arterij na srcu je lahko usodna – privede lahko do popolne zapore arterije, kar se pokaže kot nenadno kritično pomanjkanje preskrbe srčne mišice s kisikom in s posledičnim odmrtjem dela srčno-mišične stene, kar imenujemo srčni infarkt. To se zgodi, če se nestabilen aterosklerotičen plak odtrga s stene in začepi žilo. Tak dogodek se navadno izrazi z nenadno zelo hudo bolečino v prsnem košu in lahko privede do usodnih motenj srčnega ritma ter do zastoja srca. Če oseba preživi, se mora pogosto soočiti s slabšo funkcijo srca, torej s t.i. srčnim popuščanjem. Srčno popuščanje se zdravi z več zdravili, ki jih oboleli mora skrbno jemati, da bi se preprečilo nadaljnje pešanje srčne mišice.

Ateroskleroza je običajno sistemska in se dogaja tudi v vratnih in možganskih arterijah, kjer podoben proces zožitve žile s plakom ali pa odtrganje le-tega privede do možganske kapi. Difuzen proces na možganskem ožilju lahko privede tudi do kritičnih motenj spomina oz. t.i. vaskularne demence.

Na spodnjih okončinah ateroskleroza privede do t.i. periferne arterijske obstruktivne bolezni, ki je značilna zlasti za kadilce, pogosta je tudi pri diabetikih. Bolnik zaradi slabše prekrvavitve nog težje hodi, zaradi bolečin se mora ustavljati na vse krajših razdaljah, v kasnih fazah se bolečine pojavljajo tudi v mirovanju. Če se bolezen odkrije v poznem stadiju, je lahko prekrvavitev noge kritično ogrožena, še posebej pa je ogrožena ob nenadni zapori arterije – ob t.i. trombemboliji.