Shujševalna dieta

Prehrana pri dieti za zmanjšanje telesne teže mora biti pravilna, uravnotežena, hkrati pa se mora zmanjšati celodnevni energijski vnos hranil. Seznam zdravih živil in tabele s kalorijskmi vrednostmi živil so ključen pripomoček za ustrezno izvajanje diete. Dnevna poraba kalorij ne sme presegati kalorijskega vnosa, potreben je reden prehranski režim, zadosten vnos vode, izvajati se mora redna telesna vadba. Naraven ritem pojavljanja lakote je na 3-4 ure, primerno število obrokov od 4-5 dnevno. Vsak obrok bi naj vseboval nekaj sadja ali zelenjave. Večerje ne smejo biti pozne in obilne. Ločevanje beljakovinskih obrokov od ogljikohidranih ni obvezno, vendar se lahko izvaja. Priporočamo, da je dnevni energijski vnos za pribl. 200- 500 kcal manjši od pričakovane porabe. Preračunavanje kalorij je potrebno le na začetku. V pomoč pri sestavi jedilnikov so razpredelnice volumskih ali utežnih enot živil in vodenje dnevnih zapisov o zaužiti hrani. Zmanjševanje telesne teže je mnogo lažje, če se oseba veliko giblje. Gibanje ni le priporočljivo, temveč je obvezno za vzdrževanje in jačanje mišične mase, seveda ob predpostavki, da je vnos aminokislin oz. beljakovin v telo zadosten. Ob pravilni dieti in zadostni telesni vadbi krepimo mišičje in znižujemo podkožno in visceralno maščevje. Ker je ta proces postopen, ga ni moč doseči na hitro in s preveč restriktivno dieto. Pravilno hujšanje je torej počasen proces, traja več mesecev ali celo let, odvisno od začetne teže. Če boste želeli nato novo pridobljeno telesno težo in zdravo telesno sestavo obdržati, se boste morali še naprej veliko gibati in izvajati tudi vadbo za mišično moč.