Debelost

Debelost je bolezen sodobne družbe, ki živi v relativnem izobilju, ob obilni ponudbi »hitre« hrane in s premalo gibanja. Povzroča številne zdravstvene težave in bolezni: povišan krvni tlak, motnje v presnovi maščob, sladkorno bolezen. Posledica je pospešen nastanek ateroskleroze z obolenji srca in ožilja, ki se lahko izrazijo z zapleti kot so srčni infarkt, možganska kap, periferna arterijska bolezen z zaporo žil. Debeli pogosteje zbolijo za rakom (rak dojk, debelega črevesa, prostate,…). Imajo tudi bistveno več težav z mišično-skeletnim sistemom v primerjavi z vrstniki z normalno telesno težo.

Debelost pomeni preveč telesnega maščevja, kar ne enačimo s povečano telesno težo. Telesno težo tvorijo tako mišičje, skelet, maščevje in telesna voda. Maščevje se kopiči postopno, če oseba dnevno uživa več kalorij kot jih potroši. Pomembna je torej količina in vrsta zaužite hrane ter telesna dejavnost, ki jo oseba izvaja. Le v 1% je debelost posledica bolezni - genetskih dejavnikov in motenj v metabolizmu.

Za izboljšanje počutja in zdravstvenega stanja pri debelosti svetujemo spremembo življenjskega sloga: zdrav način prehranjevanja, več gibanja, skrb za zdrav spanec, nekadilstvo, skrb za samopodobo. Za dejansko znižanje telesne teže je potrebna individualno prilagojena shujševalna dieta, takšna, ki omogoča ohranjanje mišične mase in ne slabi imunskega sistema in po kateri je možno zadržati na novo pridobljeno nižjo telesno težo. Spremljati jo mora načrtovana telesna vadba, prilagojena posamezniku in njegovi telesni zmogljivosti.